Duurzaam geluk zit van binnen

Door: Corine Lepoutre

Geluk is op een stille zonnige zondagmorgen met uitzicht op verkleurende lindebomen langs de gracht, een verhaal schrijven over geluk.
Geluk gebeurt, gewoon in het moment, omdat je ergens bent, omdat je beseft dat je er bent. Geluk valt als een lichtstraal bij je naar binnen en raakt dan dat wat jij bent. Een gevoel van eenheid, alsof alles precies zo is als het zijn moet. En dat is het ook.

Wensen en verlangens

Geluk laat zich niet dwingen. Geluk komt vanzelf. Het is er, binnen in je.
Het zoeken naar geluk is een frustrerende aangelegenheid. Het duurt te lang of komt op het verkeerde moment. De verlangens zijn projecties van materiële wensen of perfecte relaties die we in de buitenwereld menen te moeten realiseren.
Onze wensen zijn allemaal bedoeld om gelukkig te worden. Als je naar iets verlangt is dat omdat je geluk nastreeft. Alle verlangens zijn gebaseerd op het verkrijgen van geluk. Of het nu gaat om een relatie, grotere of kleinere voorwerpen als een huis of een horloge, of gewoon gadgets en hebbedingetjes, zolang we het begeren zijn we niet gelukkig. Zolang we ernaar streven zijn we op zoek naar geluk.

Al dan niet lukken

In de tussentijd, tot we het verlangen hebben gerealiseerd, is er onrust en voelt het leven onvolkomen. Op het moment dat de wens vervuld is, komt de activiteit van het zoeken ernaar tot een einde. Zodra we hebben wat we willen, valt ons geluk ten deel. Het is 'gelukt'!
Op dat moment denken we dat het geluk te danken is aan het voorwerp of de gevonden relatie, maar het is anders. De zoekende geest of mind is op dat moment stil. Er valt even niets te doen, voor even ben je bevredigd.
Het rusten in die vredige leegte maakt je gelukkig. Het is een moment van zowel leegte als vervulling, het is vol en leeg tegelijk. Het is 'volledig'.

De tredmolen

Als het zoeken of streven stopt, als de mind stilvalt, krijgt het bewustzijn ruimte. Dan ontstaat de diepe verbinding met wie je echt bent en dat is geluk.
Lang zal dat gelukkige moment niet duren, want de geest of mind is naarstig op zoek naar nieuw voedsel. Dat wil niet zeggen dat je niet blij bent met je nieuwe huis of vriend/vriendin, maar het is net alsof er nog iets anders nodig is om echt gelukkig te zijn. Er moet vast nog wel iets 'gefinetuned' worden aan het huis of de relatie…
Dus ontstaan er weer nieuwe verlangens en start het streven opnieuw.

De stilte tussen de gedachten

De ervaring van geluk is dus het schijnen van het licht van bewustzijn. Het bewust-zijn van het bewustzijn. En dat ontstaat altijd tussen twee gedachten in. Het aanwezig zijn in het moment, de aanwezigheid in het nu. Dat is het moment waarop de geest zwijgt. De geest kan even zwijgen als het verlangen vervuld is. Als de mind niet actief is, is er verbinding met je Ware Zelf. Dat is een-zijn met wie je in wezen bent. Zonder gedachten, zonder streven, zonder verlangens. Alles is goed zoals het is in verbinding met je Ware Zelf.

De sluier van gedachten

Het verlangen naar geluk ontstaat weer zodra de verbinding verbroken is. Zodra de geest de regie overneemt. Verlangen komt voort vanuit het afgescheiden zelf of het Ego en de activiteit die daarmee gepaard gaat legt een sluier over het echte geluk.
Het Ego is altijd op zoek naar geluk, omdat het verlangt naar de bron van geluk. Die bron van geluk die we allemaal kennen, maar soms niet kunnen vinden. Het Ego nu, zoekt steeds opnieuw naar geluk in de buitenwereld. En het geluk wat daar gevonden wordt is niet duurzaam, sterker nog, het kan ons afgenomen worden, we willen steeds iets nieuws of iets anders, het doet zich voor als geluk maar brengt op termijn vaak ongeluk.

De reis van moment to moment

Als we in staat zijn om in het moment te verblijven is het geluk blijvend aanwezig. Het geluk is dan de reis zelf en het geluk is niet afhankelijk van het steeds veranderende resultaat. Het resultaat zelf, of noem het perspectief, is steeds aan verandering onderhevig en wordt per week maand of jaar bijgesteld. Het resultaat is dan slechts een stip aan de horizon. De reis ernaartoe daarentegen brengt geluk als een constante bron van inspiratie, bewustzijn, licht en verandering. In verbinding met ieder moment, met lichaam, geest en ziel.

Wil je meer informatie? Heb je vragen?