Eeuwig, groots, oneindig

Door: Corine Lepoutre

Jij bent goed, eerlijk en mooi

Eeuwig waar, uiterst goed en oneindig mooi. Het doel van meditatie is om dat in jezelf te ontdekken. Belangrijk is dat je het vertrouwen hebt dat je dat allemaal in je hebt, alles wat overeenkomt met deze kenmerken. Iedereen heeft dat. Maar meestal leven we niet in die fonkeling van goddelijke ware mooie stralende goedheid. Niet in het ware Zelf.

Het ego

We leven daarentegen in de kunstmatige structuur van het ego, dat ontstond in de kindertijd. We hebben ons leren aanpassen aan de levenscondities die we toen tegenkwamen. De gevoeligheid ten opzichte van deze startcondities hebben ons gedwongen een ego te creëren dat niet volledig goed was, of waar, of zelfs maar mooi. Het doel was te overleven in een wereld die niet eerlijk, goed en mooi was en toen we dat gecreëerd hadden versluierde het de waarheid van ons wezen, versluierde het onze uitstraling. Het versluierde onze goedheid en we gingen ons geforceerd gedragen. Zelfs zo dat het ons dwong te erkennen dat we juist niet goed waren.

Schijnbare waarheden

Zo is een vicieuze cirkel van zelfhaat ontstaan en van wanhopige pogingen om 'het goede en het schone' te vinden. Dat projecteren we dan makkelijk op het lichaam en we raken dan wellicht geobsedeerd door onze uiterlijke 'looks'. En misschien ontwikkelen we ook wel een obsessie voor ethische juistheid en een obsessie voor schijnbare waarheden die we als trofeeën omhoog steken. Hoe meer we investeren in het valse zelf en het proberen te verheerlijken vanwege het gebrek aan verbinding met de echte waarheid, schoonheid en goedheid in ons, des te meer schaamte, schuld en vervreemding ons ten deel vallen. De gewoonte om dingen voor onszelf te moeten versluieren, inclusief het versluieren zelf, is de oorzaak van alle psychologische ziektebeelden. Wereldwijd.

Terug naar jezelf

De enige uitweg is terug naar het zelf dat eeuwig waar is en niet verandert door de tijd. Terug naar dat deel van onszelf dat niet in de tijd is, dat niet geboren is, terug naar dat wat achter de schermen woont: dat wat de wereld waarneemt, maar niet van de wereld is. In die staat vinden we onze oprechtheid terug, onze welwillendheid, ons verlangen om overvloedig vanuit de kern van ons wezen te mogen geven. We zullen de overstijgende schoonheid terugvinden, die niets van doen heeft met het lichaam en daarom ook niet met het verouderen van het lijf en het verliezen van de lichamelijke schoonheid. De schoonheid van de geest is als een diamant die geen enkel sprankeltje van zijn uitstraling verliest.

Liefde is onze natuur

Onze uitstraling wordt alleen maar groter naarmate we ons meer bewust zijn van die schoonheid, die we in de vorm van liefde uitdragen in de wereld. Mediteren is je herinneren dat dit jouw natuur is. 'Ik Ben Dat.' Niet het ego met zijn geschiedenis en met zijn beschamende episodes van mislukking en verliezen en depressies en rusteloosheid. Dat ik is een kunstmatig vals zelf. De Ik Ben, de Ik Ben die Ik Ben, dat Zelf, dat ultieme Zelf dat jij bent is de stralende volmaaktheid van je ware Zelf.
Het enige wat je hoeft te doen is stoppen met wegrennen van jezelf. Sta jezelf toe je aandacht te richten op de aanwezigheid van dat Zelf in je hart. Dat zal je genezen van alle lijden dat je draagt en dat je ertoe drijft om te handelen op een manier die nog meer lijden veroorzaakt. Dat kennen we allemaal en om dat te bereiken moeten we genegen zijn om de 'mind' te negeren. Het is de 'mind' die veroorzaakt dat we afdwalen naar de toekomst, of dat we het verleden herbeleven.

Stop de 'mind'

In het huidige moment, in het nu zijn wij Satyam, Shivam, Sundaram: het Ware, het Goede en het Schone. Dat is de definitie van het Zelf. Dat waar we naar zoeken, dat zijn we al. Breng de 'mind' tot zwijgen, zink in je hart en verblijf daar in de stilte. Dan zal de vrede, de vreugde en de vonk tevoorschijn komen. Je zult vast weerstand voelen om dit toe te staan, want als je het toestaat zal de energie van het Zelf tevoorschijn komen en het ego oplossen. Tegelijk zal het dan de verdedigingsmechanismen vernietigen die je geholpen hebben om niet naar de schaduwkant van het ego te hoeven kijken. De boosheid, de haat, dat waar het ego niet trots op is zal worden verbrand zodra de vonk van het Zelf tevoorschijn komt. Dan worden we ons intens bewust van wat daar zit en dat is onverdraaglijk, dan willen we weglopen van de meditatie.

Het yoga vuur

Als we lang genoeg in meditatie, in het yoga vuur durven zitten dan branden de dingen weg waar we ons voor schamen. Dan hervinden we de kracht van de waarheid en de kracht van de stilte. Met de kracht van de fonkelende liefde die we zijn, hebben we een wapen om het in de wereld op te nemen tegen de illusies van de demonische realiteit buiten ons en de projecties van binnenuit. Wanneer we de drie krachten accepteren, de waarheid, de goedheid en de fonkelende schoonheid, overwinnen we zowel de duisternis in ons als de duisternis buiten ons. Dan manifesteren we een wereld vol licht, liefde en waarheid.

Met dank aan de teachings van Shunyamurti

Wil je meer informatie? Heb je vragen?