Intuïtief leven

Door: Corine Lepoutre

'Waar je ook doorheen gaat,
als jij je bewust bent van dat wat is,
en simpel luistert naar jezelf,
komt er als uit het niets
een antwoord hoe te handelen'

Intuïtief leven begint met leren leven in het hier en nu met alles wat er is. Je hoeft niets te doen om je te verbinden met je intuïtie. Erbij blijven en de volheid van het leven ervaren en omarmen met alle makkelijke en minder makkelijke belevenissen die er langskomen is genoeg. Iedere ervaring is een magische gebeurtenis die ontstaat (uit het niets) en vergaat (in het niets).
Intuïtie is niet iets wat van buiten komt, maar is het afstemmen op jezelf. Acceptatie van het zelf is de eerste stap. Jijzelf bestaat namelijk uit intuïtie, want intuïtie is niets anders dan het afstemmen op de trillingen en vibraties van jezelf en je omgeving. Om intuïtief te handelen hoef je alleen maar beter met jezelf te leren communiceren. Dat betekent stil zijn, niets doen, luisteren naar je innerlijke stem.

Je innerlijke stem

Een kleine oefening: Op dit moment, nu dus, kan je even luisteren naar je innerlijke stem, stil zijn, alles laten oplossen in het niets. Laten oplossen in de duizendste seconde van de pauze tussen je ademhalingen. Je bevinden in het middelpunt van je zijn, je aanwezigheid, je leven. Wat gebeurt er?

Contact met het moment

Intuïtie maakt deel uit van je bewustzijn, is je bewustzijn. Zodra je contact hebt met je bewustzijn heb je ook contact met het universele kosmische bewustzijn, met het grote veld van trillingen om je heen, niet alleen in de ruimte waarin jij je bevindt, maar ook op grote afstand. Je maakt als het ware contact met de energie van het moment. Tijd en ruimte vloeien in elkaar over als je intuïtie spreekt. Een helder weten manifesteert zich.

De chakra's en het ego

Soms lijkt het alsof de intuïtie zwijgt. Kortweg kunnen we stellen dat het ego dan in de weg zit. Het ego is ontstaan door een wisselwerking tussen het bewustzijn en ervaringen met de omgeving. Het vormen van het ego vindt vooral plaats in de eerste zeven jaar van ons leven, waarbij de zeven chakra's, de zeven energiecentra, een rol spelen. Als je intuïtie niet stroomt betekent dit dat er blokkades zijn die het tegenhouden. Die blokkades kunnen zich manifesteren in deze energiecentra. En deze chakra's kunnen ons helpen te lokaliseren welke belemmeringen ons tegenhouden om intuïtief te handelen.

Blokkades

Als we ons teveel door ons ego laten leiden hebben we geen toegang meer tot ons hogere zelf en de intuïtie. Zowel het openen als het ons bewust zijn van de chakra's helpt om de intuïtie weer vrij spel te geven.
Om je intuïtie te activeren kan je systematisch je chakra's nalopen en daarmee onderzoeken welke blokkades zich voordoen. Er zijn zeven hoofdchakra's, waarmee je goed kunt werken om meer toegang te krijgen tot je intuïtie. Je kunt eens gaan zitten in een rechte houding (rechte ruggengraat) en met je aandacht langs de chakra's lopen en jezelf de vraag stellen of je ergens een belemmering voelt. Noem het mediteren of oefenen zo je wilt.

Het bestaansrecht

Het eerste chakra is het wortelchakra, het muladhara chakra waarbij het element aarde hoort. Dit chakra ligt aan de basis van de ruggengraat, tussen de anus en de geslachtsorganen. Muladhara betekent wortel, steun, het is je basis. Dit chakra hoort bij het recht van zijn, je plek innemen. Als je het gevoel hebt dat je er niet mag zijn is er een blokkade op je recht van bestaan. Je kunt jezelf dan afvragen wat jou op dit moment belemmert om je plek en ruimte in te nemen. Als oefening kan je stil gaan zitten en je aandacht verleggen naar het eerste chakra.

Voelen en handelen

Het tweede chakra, waarbij het element water hoort, is het swadhishthana chakra wat zich in de onderbuik bevindt, ongeveer vier vingers onder de navel. Hierbij hoort het recht van voelen. Je zou kunnen spreken van je 'onderbuikgevoel', je essentie. Mag jij alles voelen, wat belemmert jou daarin?
Het derde chakra vertegenwoordigt het element vuur. Het manipura chakra, ofwel het zonnevlechtchakra, bevindt zich boven de navel ter hoogte van de solar plexus (tussen de navel en de onderkant van de ribbenkast). Dit chakra hoort bij het recht van handelen. Mag jij zichtbaar zijn in de wereld, mag jij tonen wie je bent, je leven vorm geven zoals jij wilt?

Het hartchakra

Het hart is de zetel van de intuïtie. Bij het anahata chakra, gelegen in het hartgebied, hoort het element lucht. Dit vierde chakra staat voor het recht op geven en ontvangen. Welke belemmering ligt er op jouw gevende kant en wat belemmert jouw ontvangende kant? Kun je die twee met elkaar in balans brengen? Je kunt jezelf de vraag stellen wat je diepste verlangen is, wat je behoeftes zijn. Hoe kan jij vanuit passie leven? Leven vanuit passie is leven vanuit overvloed. Rijkdom is een breed begrip, op welke vlakken ben jij rijk en waarin zou je nog iets wensen?

Spreken en denken

Het vijfde chakra is het vishuddha chakra. Het ligt onderin de keel en staat in verbinding met de schildklier. Het bijbehorende element is ruimte. Bij het keelchakra hoort het recht van spreken. Wat zou jij willen uitdragen in de wereld? Wat heb je te vertellen of neer te zetten? En wat belemmert jou daarin?
Het zesde chakra, het ajna chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen. Dit chakra heeft geen element, maar wordt wel het 'derde oog' genoemd en vaak gebruikt als een focuspunt tijdens het beoefenen van yoga en meditatie voor meer concentratie en bewustzijn. In dit chakra worden je overtuigingen gevormd, maar ook weer losgelaten. Het denken versus het hogere weten. Meditatie op het ajna chakra geeft bevrijding en intuïtieve kennis.

Magische stem

Het zevende chakra, het sahastrara chakra ligt op de kruin. Het sahastrara chakra is het centrum van spiritualiteit, verlichting en energie. Het verbindt de innerlijke wijsheid met het kosmisch bewustzijn.
Intuïtief handelen begint bij zelfreflectie en zelfkennis. Als alle chakra's in balans zijn weet je wat je nodig hebt aan voeding, aan ontspanning, aan rust. Dan geef je de intuïtie de kans te spreken. Als er geen belemmeringen en blokkades opgeworpen worden kan de intuïtie jou vanuit het niets of vanuit het 'al' bereiken. Dan heb je toegang tot een magische innerlijke stem uit je zuivere bewustzijn die je kan leiden en waarop je kunt varen. Dan ben je 'vol-ledig' in harmonie met je magische zelf.

Wil je meer informatie? Heb je vragen?