Luisteren is liefhebben

Door: Corine Lepoutre

"Don't try to understand! It's enough if you do not misunderstand."
― Nisargadatta Maharaj

Luisteren is een heel breed begrip. Het is meer dan horen, het is meer dan je oren spitsen, het is meer dan passief geluiden ontvangen.
Luisteren is vanuit echte belangstelling iemand anders aan het woord laten. En dan achter de woorden het echte verhaal proberen op te vangen. Want woorden zeggen soms zo weinig. Woorden zijn een vertaling van het gevoel.
Wat is luisteren? En wat is het niet?

Technisch luisteren

Technisch luisteren betekent de woorden horen als feiten en daar direct conclusies uit trekken. Wanneer je dan ook nog met een oplossing komt ga je voorbij aan het verhaal, aan de reden waarom het wordt verteld, aan de achterliggende boodschap.
Misschien wil je direct je eigen ervaring vertellen want je hebt ook zoiets meegemaakt. Of je komt gelijk met een advies. De echte communicatie komt dan niet tot stand.
Wat kan je wel doen?

Luisteren is stil zijn

In eerst instantie hoef je niets te zeggen. Laat maar praten. Je aanwezigheid is al genoeg. Met een belangstellende blik en een instemmend knikken dat je hoort wat er gezegd wordt ben je al 'in gesprek'. Misschien je hand die de ander aanraakt. De uitdrukking van betrokkenheid op je gezicht. Een zacht 'Ja' als de ander stilvalt. Knikken dat je luistert. Misschien een kleine vraag stellen door slechts te zeggen: 'En?'

Luisteren is erbij blijven

Het verhaal van de ander krijgt vorm omdat het aan jou wordt verteld. Het zoeken naar woorden geeft de gelegenheid om grip te krijgen op wat er is gebeurd. De woorden worden zinnen en de zinnen worden een verhaal. Een levend verhaal, want er komt een aanvulling of een nuancering. En jij luistert, hoort hoe er lijn wordt aangebracht in wat is voorgevallen.

Luisteren is ruimte geven

Als je echt belangstelling hebt voor de ander zal je niet direct antwoorden, maar de tijd nemen om dat wat gezegd is de ruimte te geven. Je neem een pauze en kijkt waar de ander behoefte aan heeft. Je leeft mee, laat blijken dat je het gehoord hebt. Door rust uit te stralen maak je duidelijk dat je er voor de ander bent.

Luisteren is waarnemen

Als je de ander aankijkt weet je wel of je zult aanbieden om er samen over te praten. Vaak hoeft dat niet eens. Er is gezegd wat gezegd moest worden. Met jou als getuige. Zo bied jij ruimte aan gevoelens van onmacht, boosheid of verdriet.
Zo wordt luisteren liefhebben.

Wil je meer informatie? Heb je vragen?