Shiva Shakti

Door: Corine Lepoutre

Dualiteit leidt tot eenheid middels Yin en Yang, zon en maan, licht en donker, Shiva en Shakti. Deze laatste twee vertegenwoordigen de goddelijke eenheid van bewustzijn en energie. Shiva is het bewustzijn en Shakti de energie.

De legende van het huwelijk tussen deze twee goden is een van de belangrijkste hoogtepunten in de Maha Shivaratri, het jaarlijkse hindoe festival om de god Shiva te vereren. Shiva is tegelijk Schepper en Vernietiger.
In de Tantrische Kosmologie wordt het hele universum gezien als zijnde ontstaan en ondersteund door twee krachten die permanent een perfecte, niet kapot te krijgen, eenheid zijn. Deze fundamentele krachten en universele dimensies worden belichaamd door Shiva en Shakti.

Versmelten met elkaar

Het Tantrische godenpaar staat symbool voor twee grondbeginselen, bewustzijn en energie. Shiva vertegenwoordigt bewustzijn, de basis van alles, het onveranderlijke, vergelijkbaar met de bedding waarin de rivier van Shakti kan stromen. Shakti vertegenwoordigt energie, alle materie, alle gevoelens, alles wat komt en gaat, wat verschijnt en verdwijnt, dat wat stroomt.
Alles in het universum, inclusief jijzelf, bestaat uit de versmelting van deze beide grondbeginselen.

Shiva en Shakti ben jij zelf

Shiva en Shakti hebben betekenis in jou zelf. Ze verbeelden niet iets buiten jou, maar jij bent het, jij bent het zelf.
Shiva in jezelf neem je waar of kan je opmerken als bewustzijn. Bewustzijn is dat waarmee jij jezelf kunt opmerken. Je weet dat je jij bent. Shakti uit zich in het voortdurend veranderende lichaam. Maar ook in wat je voelt, namelijk de levensenergie die zich uit in vreugde of juist het gebrek daaraan wat zich manifesteert in bijvoorbeeld depressie of somberheid.

Het ontwikkelen van je Shiva Shakti

Als je meer bewustzijn, meer Shiva ontwikkelt, krijgt het leven meer diepte en betekenis, meer zin. Met meer Shiva, bewustzijn, ben je beter in staat je Shakti, je levensenergie te behouden. Met meer Shiva kun je beter waarnemen welke gevoelens er zijn, je ontwikkelt een open houding naar jezelf om in de ervaring van het moment je Shakti te beleven en te onderzoeken. Als je een open houding van bewustzijn oefent ervaar je de toppen en de dalen beter. Het leven wordt dan meer intens en vervuld, er verschijnt een glans op de dingen die je doet, maakt en beleeft, maar de pijnlijke dingen laten zich ook beter zien. Er komt meer reliƫf in je leven.

De legende

Shiva is de Schepper en Vernietiger (van het Kwaad). Shiva symboliseert het mannelijke principe en Shakti het vrouwelijke. Beide aspecten zijn in ieder mens aanwezig. Shiva representeert daarbij de vaderlijke liefde (god) die bestaat uit bewustzijn en Shakti genereert de moederlijke liefde (godin) die warmte geeft en de schoonheid van de ware natuur beschermt. De godin eren in jezelf betekent je ware natuur tevoorschijn toveren, je 'wilde zelf' bestaand uit goedgunstigheid, vreugde, bekoorlijkheid en genade. Het tonen van de vrouwelijke attracties zorgt dat de godin zich kan verenigen met de god. Shakti etaleert haar charmes om Shiva te behagen.

De eenheid herstellen

Shiva en Shakti voeren constant een dans op. De vraag aan jou is, ben jij bereid om te dansen met de godin in jou? Ben jij bereid om eerbied te tonen voor de kracht van je ware natuur, en voorbij aan de vorm te versmelten in het heilige verbond van Shiva en Shakti? Het is de kunst om de destructieve kracht (vernietiger) te verleiden en de verwoestende werking te temmen.
Dit verbond komt tot stand door vanuit je hart de liefde te voeden. De dans te dansen van afstoten en aantrekken. Er is geen Shiva zonder Shakti en yoga is de realisatie van de eenheid van alles.

De scheppende kracht

In groter verband kan dit beeld worden vertaald naar de wereld waarin de kwade elementen worden vernietigd en de lingam van Shiva zich verenigt met de yoni van Shakti om een nieuwe wereld van schoonheid te scheppen. Zie het als de transitie waarin de planeet Aarde op dit moment verkeert. De worsteling om het kwaad te vernietigen en de wereld te herscheppen. De overgang van 3D naar 5D.
Zowel op mondiale als persoonlijke schaal is het de opdracht van de mens om het kwaad te herkennen, de dood door bewustwording te overstijgen en te dansen met de godin.

Wil je meer informatie? Heb je vragen?